Od wczoraj możemy podglądać życie pary sokołów wędrownych zajmujących gniazdo na 45 piętrze Pałacu Kultury i Nauki. Samiczka złożyła trzy jajeczka i wysiaduje je cierpliwie. Już wkrótce możemy mieć pisklęta.
Link to gniazda tutaj: http://www.webcam.peregrinus.pl/pkin-warszawa.htm
A tutaj http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 … necie.html artykuł z GW.
Ostatnio edytowany przez Luska (2009-04-01 12:13:34)
Tak,tak też o tym usłyszałam i od razu zaczęło się szukanie ale Basia na szczęście zamieściła link
I wszystko byłoby dobrze a tu... i na tym koniec mojego podglądania
Widać niezbicie,że jajeczek zostało zniesionych cztery i że kamerka jest w PKiN w Warszawie i że "Sokół" a potem już tylko ciemność
Nie macie pojęcia jak się zdenerwowałam
Na szczęście jest!!! Udało się !!!!
Lusko,Paskudko-super.
Właśnie poczytałam i widziałam 1.sokoła siedzącego na jajkach.
Basiu,a czemu piszesz 3.jajeczka,jak podają 4?Czegoś nie doczytałam?Hm..
Właśnie przed chwilą podałam adres do gniazdka na forum anowi,zaznaczając,że adres wyszukała Moderator Luska z forum "Pogaduchy do poduchy".
Dzisiaj byłam świadkiem wymiany partnerów w wysiadywaniu jajek. Myślałam, że to tylko samiczki sokoła wysiadują, ale okazuje się, że tak jak u boćków jajka są wysiadywane wspólnie przez obydwoje partnerów. A ile było gadania przy zamianie. Niestety, jajeczka marnie widać, bo akurat tam pada światło reflektora.
Szczesciara z Ciebie Basiu,ze hej! A moze zrobisz nam z tych zdjec pokaz slajdow? Mysle, ze fajnie ogladaloby sie
Basiu-i ja teraz obejrzałam pokaz i już też doszłam do tego,jak go się "robi".
We Włocławku uchylono mi rąbka tajemnicy a tu?Siedzie i siedzi.Buu...
Na stronce>> ogłoszono Konkurs na "imiona dla sokołów wędrownych gniazdujących na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie".
Proponowałam imiona we Włocławku to i tutaj zaproponuję.Muszę jednak najpierw pomyśleć nad tymi imionami.
W gazecie mmwarszawa oraz we wiadomościach24 również jest nt,gdzie czytam"
Konkurs rozpoczyna się 16 kwietnia, przez tydzień można zgłaszać swoje propozycje na stronach www.pkin.pl i www.peregrinus.pl. Komisja konkursowa wybierze te najciekawsze, na które będzie można głosować przez Internet. Zwycięzcy otrzymają m. in. statuetki, gadżety i broszury o Pałacu, kubki z sokołem oraz komplet widokówek i naklejek.
No i masz ci babo placek.Zupełnie nie zwróciłam uwagi na fakt,że z tego gniazda muszę robić fotki innym programem,niż we Włocławku.
Byłam przed chwilą świadkiem podmianki rodziców,ale najpierw usłyszałam dziwny pisk (przekaz ten jest więc z dźwiękiem),świst więc szybko przerzuciłam karty i okazało się,że jajka są jeszcze w całości .No ale zwykły rzut capturem okazał się pudłem i fotki nie mam.