Strony: 1
>>>ADRES
Musze Wam się przyznać,ze długu wpatrywałam się w to,co pokazuje kamerka i nie wiedziałam,gdzie jajo a gdzie ptak i w ogóle co to za ptak.Ale od czego ma się znajomych...ornitologów.Skrobnęłam do Paskudzi i odkryłyśmy,ze to alka
Ja co prawda skłaniałam się w kierunku nurzyka,ale gdy przyjrzałam sie dziobowi,to zgodziłam się z Paskudką
Alka siedzi na jajeczku,ale pokazała je tylko na moment.
za wikipedią:
Alka (a. krzywonosa) (Alca torda) - średni ptak morski z rodziny alk, jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju Alca
Gdy alka siedzi na gnieździe wydaje odgłosy podobne do warczenia (głębokie i szorstkie "urrr") lub łagodnego pogwizdywania. Na terenach lęgowych odzywa się raczej rzadko.
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu jedno, brązowo lub czarno cętkowane owalne jajo.
Gniazd zwykle nie buduje, a jaja składa w skalnej szczelinie na półce skalnej.
Wszystko sie zgadza:widziałam i słyszałam
Dzisiaj trafiłam na jakieś pieszczoty. Pan panią delikatnie łaskotał dziobem po plecach,po głowie...może to tylko iskanie,ale robił bardzo delikatnie i z ogromna czułością. Tak czy inaczej,przyłapałam pana alka z panią alkowa w alkowie
Już duży pisklak jest u państwa alków,ale mama bardzo chroni wejścia do domku i zasłania je całym swoim ciałem.:
Strony: 1