Zainstalowano kamerkę w gnieździe nura - jakiego, to dowiemy się, kiedy konstrukcja strony będzie ukończona. Piękny ptak umieszczony na stronie głownej wygląda na nura lodowca, ale poczekajmy, już pewnie wkrótce wszystko się wyjaśni.
A D R E S : http://www.wildearth.tv/static/wildeart … on-01.html
Tak wygląda ptak, którego będziemy mieli okazję oglądać:
A tak nur lodowiec:
Za Wikipedią: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nur_lodowiec
A tutaj gniazdo, które mam nadzieję już wkrótce będzie pełne jajeczek maleńkich nurów:
Ostatnio edytowany przez Luska (2010-06-11 15:19:36)
Tutaj jest link do filmików z nurami:
http://www.mnbound.com/viewer-videos/
To piękne ptaki, mam nadzieję, że jak już samiczka złoży jajka będzie je można częściej zastać w gnieździe.
Para nurów wyraźnie sposobi się do zakładania rodziny. Najpierw pływały wokół wysepki, ale w końcu pani nurowa zdecydowała się wyjść z wody. Cały czas poprawiała gniazdo, przekładała patyczki, kępki trawy - gniazdo musi być przecież wygodne, bo spędzi w nim najbliższych kilka tygodni:
W końcu i pan nur zdecydował się pokazać na wysepce. Cóż to za piękne ptaki - a jakie mają gustowne białe kołnierzyki:
A odgłosy, jakie wydają te ptaki przypominają trochę płacz dziecka.
Ja miałam szczęście, ale to była godz. 24:00.
Pani nurowa siedziała w gnieździe, nawoływała męża, ale on jakoś nie miał ochoty wychodzić z wody... Pani nurowa poprawiała gniazdko - ale z tego, co już zdążyłam zauważyć, tu zwykle wieją dość silne wiatry. Więc kiedy tylko pani nurowa ułoży pięknie gałązki w gnieździe wiatr je wkrótce zwiewa. Oj, będzie miała zajęcie na dłużej z tym gniazdem.
Gniazdko wygląda bardzo ładnie, ale ten sielski obrazek jest bardzo zwodniczy. O 5:00 rano było prawie 3 stopnie mrozu. Jajka muszą być więc cały czas ogrzewane, bo inaczej grozi im zamarznięcie. Do tego w okolicy pokazał się trzeci nur. Pływa sobie na razie spokojnie, ale nasza para jest cały czas czujna i pilnuje gniazda. Mam nadzieję, że żadnych ekscesów nie będzie.
Luska,co to za scenariusz? Miejmy nadzieje,ze to tylko jakiś sąsiad był odwiedzić parkę nurow.Ale tak po cichu to tez się martwię,bo właśnie jajeczka są bez opieki,ale może tak powinno być. Hmmm...
Po paru minutach zjawiła się pani nurowa i zaczęła ogrzewać jajeczka :ciesy sie:
Luska,takiego scenariusza nie przewidziałam. W nocy niestety nadal pada deszcz,ale pani nurowa dzielnie wygrzewa jajeczka.
Nie wiem czemu pomyslalam,ze jaja wysiaduje tylko pani nurowa. Wlasnie bylam swiadkiem podmiany w gniezdzie. Pan nur z trudem wszedl na platforme z gniazdem.Zdecydowanie lepiej czuje sie w wodzie,niż na lądzie. Pani nurowa dala nura do wody,a pan nur podszedl do jajeczek,poprawil je i usiadl.
Zastanawiam sie czemu jajeczka sa takie bardzo ciemne?! Widac to na trzecim zdjeciu.
Świetne zdjęcia Bigciu. Tego, że wysiadują jajka na zmianę też jakoś nie pamiętałam. Chociaż jak mówi Wikipedia (link na pierwszej stronie):
Wysiadywanie i dorastanie
Rodzice wysiadują je na zmianę przez miesiąc. Młode są zagniazdownikami, po wykluciu i osuszeniu podążają za rodzicami do wody. W początkowym okresie usadowione są na plecach dorosłych, co wynika ze słabo rozwiniętej jeszcze termoregulacji. Karmione są z dzioba początkowo bezkręgowcami wodnymi, a potem głównie rybami. Rodzicielska opieka trwa 10-11 tygodni.
Będzie ciekawie oglądać maluszki na grzbiecie rodziców.
A przy okazji - to całkiem spore ptaki. Osiągają wagę przeciętnego kota.
Wymiary średnie
długość ciała ok. 70–80 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 135 cm
masa ciała ok. 3,6–4,6 kg
Z blogu prowadzonego przez pasjonata i znawcę nurów Larry Backlund'a wyczytałam, że klucie piskląt nastąpi najprawdopodobniej pomiędzy 2 i 4 czerwca. Okres wysiadywania jajek to 28 dni, a dzisiaj właśnie mijają dwa tygodnie od dnia, w którym nasza para zaczęła te jaja wysiadywać. Ciekawe, jak wyglądają maluszki? Już niedługo się dowiemy...
Jakby ktoś miał ochotę dowiedzieć się więcej o naszej parce, może zajrzeć tutaj: http://www.mnbound.com/larrys-loon-blog/ (w jęz. angielskim niestety).