>>>A D R E S
Myślę,ze to sowa rogata czyli puchacz i chyba siedzi na jajeczkach
W Wikipedii wyczytałam, że to puchacz wirginijski (Bubo virginianus) - największa sowa na kontynentach amerykańskich. Długość ciała rzeczywiście imponująca: 46-63 cm. Piękny ptak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Puchacz_wirginijski
Jajeczek jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że wkrótce będą. To zdjęcie z dzisiaj, godz. 20:52.
A tutaj sówka pokazała nam swoje piękne oblicze (godz. 10:52):
http://birdcam.xcelenergy.com/owl_day.asp?TOD=11
Pan malzonek czesto odwiedza pania sowe,czesto siedzi cicho gdzies w poblizu,a moze nawet zamienia sie z nia miejscami?
Pani sowa mnie tez pochwaliła się jajeczkami.Nadal są dwa
To bylo wczoraj,a dzisiaj malzonkowie razem w gniazdku
Od 30 lat gniazdo znajduje sie na kominie w elektrowni na wysokości 260 stop czyli ponad 80 m nad ziemią.
Ta śliczna para puchaczy ma imiona:Dan i Snowflake (Płatek Śniegu).
Lekarz weterynarz Dr. Retig z Raptor Center po obejrzeniu zdjęć sowy podejrzewa,ze być może nastąpiło uszkodzenie twarzy sowy przez gorące wyziewy-spaliny z jakiegoś komina.Są takie zakłady,w których tylko czasem następuje wypuszczenie gorących gazów,np.odlewnie itp.
Mogą być tez inne przyczyny,ale spotkał się tez z takimi.
Dave M obserwował gniazdo i sowy przez lornetkę.Zauważył na twarzy sowy zasuszona krew.
W okolicy widziano trzy sowy.Zdarza się,że młoda sowa,która nie ma jeszcze swojego terytorium atakuje inną sowę,dochodzi do walk.Być może tak właśnie było tutaj i dlatego nasza piękna Snowflake jest ranna.
Być może już wcześniej sowom coś zagrażało,bo samiec bardzo często był blisko gniazda,a z reguły przebywa poza nim.
W ciągu ostatnich 13 lat tylko raz nie było pisklaczków,ale po dwóch tygodniach Snowflake złożyła nowe jaja.
Miejmy więc nadzieje,że piękna Snowflake szybko wróci do zdrowia i złoży nowe jajeczka.
Tych które są,już nie da się uratować
>>> źródło
Snowflake,życzymy ci zdrowia i wracaj do nas,smutno tutaj bez ciebie